Vyberáme najlepší plynový gril

TOP 3 grily na plyn

G21 California BBQ Premium line

Weber Genesis II E-310 GBS

Weber Q 1200

Podľa mnohých najlepší plynový gril v tejto cenovej kategórii. Disponuje systémom proti vzplanutiu tuku, má bočný horák a veľkú plochu roštu.Veľmi kvalitný plynový gril s tromi horákmi novej generácie. Je kompatibilný s termosondou a vrátane bohatého príslušenstva je premyslený do posledného detailu.Stolný plynový gril v prvotriednej kvalite. Má jeden regulovateľný plynový horák a liatinový rošt s integrovanými aróma koľajnicami chrániacimi horák pred odkvapkávajúcim tukom.
+ Veľmi dobrý pomer cena/výkon, bočná platnička, systém Flame Tamer+ Veľmi kvalitný plynový gril, mnoho doplnkov GBS systému, aromakoľajnice Flavorizer Bar+ Kompaktný a kvalitný gril, pripojenie na plynovú kartušu, porcelánom smaltovaný liatinový rošt
- 10 kg bomba sa nezmestí do skrinky- Nič zásadného- Nič zásadného

Orientační Cena
312,90 €

Orientační Cena
999,00 €

Orientační Cena
329,00 €

Takmer nikto si nevie predstaviť letnú sezónu bez grilovania. Či už grilovanú zeleninu alebo poriadny kus mäsa dokonale pripravíte na záhradnom plynovom grile veľmi pohodlne. Gril na záhradu s liatinovým roštom sa postará o dokonalú mriežku na pokrmoch, plynový gril s bočným horákom všetko dokonale prepečie vďaka rovnomernému rozprestretiu tepla a bez prepaľovania tukov. Prenosný gril na plyn si vás získa svojou kompaktnosťou aj praktickosťou a môžete si ho vziať aj na cesty. V našom výbere sme dali dohromady najlepšie plynové grily pre rok 2024, pričom sme brali ohľad na recenzie, testy a hodnotenia užívateľov.

Pozrite sa tiež na grily na drevené uhlie.

Najlepšie plynové grily (Test 2024)

VzhľadModelPrevedenieHorákyVýkonMateriál roštuVeľkosť roštuDostupnosť
G21 California BBQ Premium line recenzie a testG21 California BBQ Premium lineZáhradný plynový gril413,65 kWLiatina2728 cm2
Hecht FIRE 2 recenzie a testHecht FIRE 2Malý plynový gril27 kWLiatina-
Weber Genesis II E-310 GBS recenzie a testWeber Genesis II E-310 GBSZáhradný plynový gril311,4 kWLiatina, smalt3264 cm2
Fieldmann FZG 3010 recenzie a testFieldmann FZG 3010Záhradný plynový gril411,7 kWLiatina1969 cm2
Weber Q 1200 recenzie a testWeber Q 1200Stolný plynový gril12,49 kWLiatina1376 cm2
G21 Florida BBQ Premium line recenzie a testG21 Florida BBQ Premium lineZáhradný plynový gril728 kWNerezová oceľ4050 cm2

Zobraziť celú ponuku

Recenzie plynových grilov

G21 California BBQ Premium line

G21 California BBQ Premium line recenzie a test

Záhradný plynový gril G21 California BBQ Premium line má desiatky pozitívnych recenzií, podľa mnohých skúseností sa jedná v tejto cenovej relácii o jeden z najlepších plynových grilov na trhu. Disponuje tromi štandardnými rúrkovými horákmi, ktoré sú prekryté kovovými profilmi a odtiaľ je tuk a šťava odvádzaná do odkvapkávacej misky (systém Flame Tamer). Má vyšší výkon, praktickú bočnú platničku a spojovaciu hadicu s redukčným ventilom v balení. Spracovanie je pomerne kvalitné, iba zaznievajú pripomienky k nemožnosti uloženia väčšej plynovej bomby.

+ Veľmi dobrý pomer cena/výkon, bočná platnička, systém Flame Tamer
10 kg bomba sa nezmestí do skrinky

Hecht FIRE 2

Hecht FIRE 2 recenzie a test

Malý plynový gril Hecht FIRE 2 je ideálny pre nenáročných spotrebiteľov, má jednoduché ovládanie a nemá komplikovanú konštrukciu. Podľa skúseností a recenzií má gril rýchly nábeh teploty a je perfektne funkčný. Dva trubkové horáky majú celkový výkon 7 kW a je možné ich samozrejme oddelene regulovať. Po bokoch sa nachádzajú dve praktické odkladacie plochy a nad grilovacím roštom z liatiny sa nachádza aj praktická mriežka na rozpekanie pečiva, alebo pozvoľné grilovanie zeleniny. Vo veku grilu sa nachádza zabudovaný teplomer, rám je osadený transportnými kolieskami a bohužiaľ výrobca neuvádza rozmery roštu, spomína len celkové rozmery.

+ Nízka obstarávacia cena, dobrá kvalita spracovania, dva horáky s dobrým výkonom
Výrobca neuvádza rozmery grilovacieho roštu

Weber Genesis II E-310 GBS

Weber Genesis II E-310 GBS recenzie a test

Záhradný gril na plyn Weber Genesis II E-310 GBS má prvotriedne spracovanie a zhotovený je z výborných materiálov. Má 3 nerezové plynové horáky novej generácie a flavorizéry, ktoré rovnomerne distribuujú teplo a zamedzujú vzplanutiu odkvapkávajúceho tuku i štiav. Má veľký a pevný grilovací rošt, ktorý má vyberateľnú stredovú časť pre systém GBS. V tomto mieste je možné následne použiť liatinové panvice, kamene na pizzu a ďalšie príslušenstvo. Môže byť dovybavený termosondou iGrill 3, má bočné uchytenie plynovej fľaše a mnoho ďalších praktických prvkov, ako sú postranné poličky alebo zabudovaný teplomer.

+ Veľmi kvalitný plynový gril, mnoho doplnkov GBS systému, aromakoľajnice Flavorizer Bar
Nič zásadného

Fieldmann FZG 3010

Fieldmann FZG 3010 recenzie a test

Plynový gril s liatinovým roštom Fieldmann FZG 3010 má dobrý pomer cena/výkon. Užívateľské recenzie spomínajú kvalitné prevedenie, nerezové horáky a pevné liatinové rošty, zároveň však niektorí upozorňujú na strohý návod na zostavenie. Pod grilovacím roštom sú tri rúrkové horáky s vlastným ovládaním výkonu a na boku sa nachádza platnička, ktorá má taktiež vlastnú reguláciu. Celkový výkon je 11,7 kW a veľkosť roštu 1969 cm, čo je v tejto cenovej relácii dobré hodnoty. Nechýba integrovaný systém zapaľovania a dvierka, za ktorými sa nachádza plynová bomba.

+ Pomer cena/výkon, bočná platnička, pripojovacia hadica a obal súčasťou balenia
Menej prehľadný návod na zostavenie

Weber Q 1200

Weber Q 1200 recenzie a test

Prenosný gril na plyn Weber Q 1200 je ideálny na kempovanie, ľahko sa prenáša a výborne poslúži aj doma pre menší počet osôb. Užívatelia v recenziách uvádzajú bezproblémové grilovanie pre 4 osoby, ale aj 12 ľudí. So základným pripojením je plynový gril určený na plynové kartuše, je však možné prikúpiť aj pripojenie na veľké PB fľaše. Gril je vyrobený z prvotriednych materiálov, rám je z nylonu a sklených vlákien, zatiaľ čo rošt je liatinový a má v sebe zabudované aróma koľajnice, ktorá chráni horák pred odkvapkávajúcim tukom. Pre pohodlnejšie používanie je možné dokúpiť aj pojazdný vozík.

+ Kompaktný a kvalitný gril, pripojenie na plynovú kartušu, porcelánom smaltovaný liatinový rošt
Nič zásadného

G21 Florida BBQ Premium line

G21 Florida BBQ Premium line recenzie a test

Výkonný plynový gril G21 Florida BBQ Premium line má celkový výkon siedmich horákov 28 kW, čím sa radí medzi najväčšie grily na domáce použitie. Pod roštom sa nachádza 5 hlavných horákov, ďalším je bočný horák a posledným je špeciálny Infra Red horák, ktorý sa nachádza za roštom a slúži hlavne na ražnenie. K tomu tiež poslúži dodaná grilovacia ihla s motorom, ktorá pri podobných griloch nebýva obvykle súčasťou. Rošt je vyrobený z nerezovej ocele, pod ním sa nachádza systém Flame Tamer a nechýba ani niekoľko odkladacích prvkov. Používatelia na základe svojich skúseností oceňujú kvalitu spracovania, elegantný vzhľad a jeho všestranné použitie.

+ Veľmi výkonný a veľký gril, bočný a zadný Infra Red horák, súčasťou ražeň s motorom
Vyššia hmotnosť 90 kg

Ako vybrať plynový gril

Pri výbere plynového grilu je dôležité predovšetkým celkové materiálové prevedenie. Všímajte si, z akého materiálu je vyrobený rošt, pretože práve ten budete najviac opotrebovávať a mal by čo najdlhšie vydržať. Ďalej je dôležitá stabilita grilu a či má kvalitnú konštrukciu aj kolieska. Typ vyberajte podľa osobných preferencií, každý má výhody aj nevýhody. Okrem počtu horákov sa zamerajte aj na celkový výkon grilu. Dôležitým parametrom je aj veľkosť grilovacieho roštu, ktorého veľkosť voľte podľa počtu osôb a množstva pripravovaných pokrmov. Gril na plyn sa rozdeľuje podľa spôsobu pripojenia propán-butánovej bomby alebo podľa typu horákov.

Plynový gril s rúrkovými horákmi

Ide o najčastejšie prevedenie plynových grilov. V závislosti od veľkosti grilovacieho roštu sa pod ním nachádza hneď niekoľko jednotlivých horákov, ktoré majú vlastnú reguláciu výkonu. Malé prenosné plynové grily majú iba jeden horák, zatiaľ čo veľké môžu mať týchto horákov aj 5. S viac horákmi je možné grilovať aj nepriamo, v takom prípade dochádza k úprave pokrmov pozvoľna, podobne ako v rúre.

Plynový gril s lávovým kameňom

Pod roštom sa nachádzajú lávové kamene, ktoré sa starajú o rovnomerné rozprestretie tepla v grile. Sú zahrievané horáky na vysokú teplotu a teplo potom preniká ku grilovaným pokrmom. Zachytávajú tuk a šťavu z mäsa, ktorú je dobré poriadne vypáliť, aby nedochádzalo k vzplanutiu kameňov. Pri častom používaní je nutné kamene meniť. Odborníkmi je tento spôsob grilovania kritizovaný kvôli nedostatočnému vypáleniu škodlivín z kameňov, preto sú aj tieto grily na ústupe.

Plynový gril s bočným horákom

Je nazývaný aj ako „RBS gril” (z anglického Radiant Burner System – Systém sálavého horáka). Unikátna technológia spočíva v umiestnení horákov na bokoch grilovacej vane, vďaka čomu nedochádza ku kvapkaniu tukov a štiav na horáky, čo by viedlo k nežiaducemu prepaľovaniu a vzniku karcinogénnych látok. Navyše je vďaka tomu teplota rozprestretá efektívne po celej grilovacej ploche, nevznikajú veľké plamene a nedochádza k spáleniu grilovaných pokrmov. (zdroj: campingaz.com)

Medzi spotrebiteľmi sú plynové RBS grily veľmi obľúbené pre svoju jednoduchú obsluhu aj ľahké čistenie. Jedinou nevýhodou tohto systému je nemožnosť regulovať teplotu v jednotlivých zónach, pretože sa teplo rozmiestňuje rovnomerne. Nie je teda možné na týchto griloch grilovať nepriamo.

Gril s infračervenými horákmi

Súčasťou menej obvyklého grilu sú infračervené horáky, ktoré redukujú spotrebu plynu vďaka žiareniu. Infračervené žiarenie rýchlo preniká do pokrmu a zanechá ho vo vnútri šťavnatý. Intenzitu grilovania je možné porovnať s grilovaním na drevenom uhlí, všetko však prebieha oveľa úspornejšie, rýchlejšie a zdravšie. Výhodou je absencia prepaľovania tukov, šetrnosť k životnému prostrediu aj lacnejšia prevádzka. Infračervené horáky sa používajú často v zadnej časti grilu, kde výborne slúžia na ražnenie.

Gril s flavorizérom

Jedná sa o gril s profilmi z nerezovej ocele alebo z ocele smaltovanej porcelánom, ktoré sú rozpaľované plynovými horákmi. Sú navrhnuté tak, aby kvapkajúci tuk neprenikol do plameňov a zhromažďoval sa do zbernej misky. Ich ďalšou funkciou je aromatizácia potravín, aby mali vôňu typickú na grilovanie. Šťava a tuk sa z týchto profilov odparuje bez toho, aby vznikalo prepaľovanie a vznietenie. Patent naňho má firma Weber, pod inými názvami však obdobu tohto systému používajú aj iní výrobcovia plynových grilov. (zdroj: weber.com)

Prenosný gril na plyn

Obľubu si získal kvôli svojej skladnosti a možnosti prenášania, je teda vhodný na kempovanie. Súčasťou je plynová kartuša, ktorá je umiestnená v blízkosti grilovacej vane tak, aby sa dala spolu s grilom ľahko prenášať. Prenosné grily na plyn majú obvykle tvar kopuly a disponujú iba jedným horákom.

  • Stolný plynový gril – Malý plynový gril je opatrený krátkymi nôžkami. Je obľúbený predovšetkým v mestách pri grilovaní na terasách aj balkónoch a taktiež pri kempovaní. Obsluha je veľmi jednoduchá, rovnako aj údržba. Pri grilovaní ho môžete obsluhovať pohodlne v sede. Teplotu je možné regulovať jednoducho gombíkom a horák zaistí rovnomernú distribúciu tepla i úspornú spotrebu plynu. Možno vyberať z okrúhlych alebo obdĺžnikových modelov.

K niektorým malým prenosným plynovým grilom je možné dokúpiť stojan s kolieskami, ktorý gril premení na plnohodnotný záhradný gril. Kto nepotrebuje veľkú grilovaciu plochu, ale uvíta praktické prevedenie 2v1, môže byť preňho toto prevedenie ideálnou voľbou.

Hybridný gril

Na trhu nájdete aj kombinované modely. Môžete si tak sami vybrať, na čom práve chcete pokrmy pripravovať, či pomocou plynu alebo na drevenom uhlí. Tieto grily vyrába napríklad nemecká firma Activa alebo americká značka Char-Broil, ktorá tieto grily ponúka v produktovom rade Gas2Coal.

Vlastnosti grilu

Plynových grilov nájdete na trhu nepreberné množstvo, najdôležitejšie vlastnosti by mali mať spoločné.

  • Stabilita – Gril musí byť predovšetkým stabilný, aby sa v rozpálenom stave neprevrhol a niekoho nepopálil.
  • Kvalitné prevedenie – Grily sú vystavované vysokým teplotám a častému používaniu, preto musia byť zhotovené z odolných materiálov. Na materiálovom prevedení závisí aj jednoduchosť údržby.
  • Jednoduchá manipulácia – Robustnejšie grily by mali byť vybavené kolieskami na jednoduchšie presúvanie.
  • Zodpovedajúca hmotnosť – Príliš ľahké grily sú menej stabilné, príliš ťažké grily musia byť postavené na kvalitných konštrukciách.

Hmotnosť

Aby bol gril stabilný, mal by mať zodpovedajúcu hmotnosť. Väčšina grilov sa pohybuje v rozmedzí 30 až 40 kg, niektoré vážia aj dvakrát toľko. Preto je dôležitá ich kvalita nožičiek, kolies a madiel.

Výkon a počet horákov

Údaj o výkone napovie, ako rýchlo a pre koľko ľudí budete môcť grilovať. Výkon výrobcovia udávajú v kilowatoch (kW) najčastejšie pre každý horák zvlášť. Sčítaním dôjdete k výslednému výkonu celého grilu. Na kvalite prepečenia grilovaných pokrmov záleží aj počet horákov. Odporúča sa zvoliť model s aspoň tromi horákmi, s ktorými už je možné grilovať nepriamo. Na intenzite prepečenia pridajú bočné horáky RBS grilov.

  • Výkon do 5 kW – Ide o malé grily na prípravu menšieho množstva pokrmov. Vystačí si s ním pár alebo menšia rodina.
  • Výkon minimálne 10 kW – Je nutnosťou pri grilovaní pre väčší počet osôb.

Ovládanie grilu

Dá sa porovnať s obsluhou plynových sporákov. Ku každému horáku nájdete príslušný gombík, ktorým môžete regulovať teplotu čiže silu ohňa.

  • Piezzo zapaľovanie – Ide o použitie mechanického kresadla. Nie je teda potrebné elektronické zapaľovanie, pri ktorom potrebujete zdroj energie.
  • Teplomer – Informuje o aktuálnej teplote a je umiestnený na poklope grilu. Vďaka nemu viete, kedy zahájiť grilovanie, kedy je potrebné znížiť alebo zvýšiť teplotu. Regulácia teploty prebieha pomocou otočného gombíka ako pri klasických plynových sporákoch.

Súčasti grilu

Gril je tvorený niekoľkými časťami. Každá z nich má svoju nezastupiteľnú funkciu a mala by byť z kvalitných materiálov.

  • Spodná vaňa – Nájdete v nej plynové horáky vyrobené z kovu alebo keramiky. Súčasťou vane sú aj odtoky pre tuk a šťavy. Pri lávových griloch sú vo vani umiestnené lávové kamene. Na vonkajšej strane vane sú ovládacie prvky na zapnutie a vypnutie grilu a na reguláciu teploty.
  • Grilovací rošt – Nachádza sa nad vaňou a prebieha na ňom príprava pokrmov.
  • Poklop – Stará sa o rovnomerné prepečenie mäsa a pokrmy nie sú ochudobnené o lepšiu arómu. Iba so zatvoreným vekom je možné grilovať nepriamo. Na vrchnej strane poklopu je umiestnený teplomer.
  • Nôžky a podvozok s kolieskami – Sú súčasťou grilu, pokiaľ nejde o gril stolný. Pri robustných griloch sú nutnosťou dve alebo rovno štyri kolieska. Vďaka nim je možné s grilom jednoducho manipulovať. Musí zaistiť maximálnu stabilitu grilu.
  • Úložný priestor – Je často medzi podvozkom a vaňou grilu, obvykle sa do týchto miest dá vložiť PB fľaša, alebo ďalšie príslušenstvo.
  • Odkladacia doska – Môže byť sklopná alebo výsuvná. Vďaka nej budete mať všetky suroviny, korenie, omáčky aj riad po ruke.
  • Prípojka na propán-bután fľašu – Je súčasťou väčšiny grilov, iba u lacnejších modelov je potrebné ju dokúpiť.

Grilovací rošt

Práve rošt príde do kontaktu s pokrmami a budete ho aj najčastejšie čistiť. Na jeho veľkosti závisí maximálne množstvo grilovaných potravín. Niektoré grily ponúkajú variabilné použitie, časť roštu je možné vymeniť za panvicu wok alebo pizza kameň.

Materiál roštu

  • Liatina / odolná liatina – Je najčastejším materiálom, z ktorého sa vyrábajú grilovacie mriežky a odvedie lepšiu prácu v prepečení mäsa ako nerezová mriežka. Potrebuje však častejšiu a dôkladnejšiu údržbu. Aby liatinový rošt nehrdzavil, je potrebné ho občas potrieť olejom a vypáliť na vysokú teplotu. Liatina má dlhú životnosť, ale je krehká, s tým pomôže špeciálna úprava v prevedení odolnej liatiny. Medzi liatinovými roštmi sú veľké rozdiely, lacné grily majú subtílnejšie prevedenie, drahšie majú pevnejšie a robustnejšie rošty.
  • Nerezová oceľ – Nepostará sa o tak dokonalé prúžky na mäse ako liatinová mriežka, bude sa vám ale oveľa lepšie čistiť – vyžaduje minimálnu údržbu. Kvalitná oceľ je zárukou dlhej životnosti mriežky. Všeobecne platí, čím ťažšie, tým lepšie. Nerezový rošt sa používa pri griloch so strednou a vyššou obstarávacou cenou.
  • Pochrómovaná oceľ – Lakovaná oceľ je väčšinou iba napodobeninou kvalitných liatin alebo nerezovej ocele a patrí k najlacnejším materiálom. Najlepší z nich je smalt, ktorý sa neolúpe tak rýchlo. Lacné mriežky z tenkých drôtov sa však zohýbajú veľmi rýchlo a začnú sa lúpať a rezivieť. Pokiaľ na ne pri grile narazíte, radšej sa im vyhnite. Mäso sa k takým mriežkam rýchlo pripečie, sú veľmi rýchlo opotrebované a onedlho nepoužiteľné.
  • Plynový gril s kamennou doskou – Naraziť je možné aj na gril s kamennou doskou, ktorá je skvelým doplnkom grilovacej plochy s dlhou životnosťou. Nevýhodou je ale dlhé zahrievanie. Skvelé výsledky grilovania zaistia vďaka perfektnému držaniu tepla a nepriľnavému povrchu.

Veľkosť roštu

  • Grilovacia plocha do 1500 cm2 – Je minimálnou odporúčanou veľkosťou pre štyri osoby.
  • Plocha okolo 3000 cm2 – Bez problémov zvládnete prípravu jedla aj pre veľkú rodinu.
  • Grilovací rošt o veľkosti 3500 cm2 – Taký gril je vhodný na veľké rodinné oslavy, záhradné slávnosti či profesionálne použitie.

Funkcie a príslušenstvo

Výrobcovia grilov svoje produkty stále zdokonaľujú. Na griloch už nájdete množstvo užitočných funkcií a vychytávok uľahčujúcich celý priebeh grilovania vrátane údržby.

  • Insta clean – Značka Campigaz sa chváli systémom čistenia, kedy sa oddeliteľné časti grilu môžu umývať v umývačke riadu. Čistenie grilu je vďaka tomu oveľa jednoduchšie a dôkladnejšie.
  • Insta clean AQUA – Ide o nový spôsob čistenia grilov Campigaz. Do nádoby na vypečený tuk sa naleje voda, vďaka čomu je čistenie oveľa jednoduchšie. Nečistoty potom odtečú do nádoby.
  • Blue Flame – Patentovaná technológia horákov, vďaka ktorej je teplota rozložená ešte efektívnejšie.
  • Bočný horák – Pri niektorých modeloch môžete tiež naraziť na horák, ktorý je umiestnený mimo hlavnú vane grilu. Dá sa naň umiestniť panvicu či hrniec a zastane tak funkciu sporáka, napríklad na prípravu príloh.
  • Elektronické zapaľovanie – Jednoduchší a bezpečnejší spôsob zapaľovania pomocou gombíka a batérií. Nie je potrebné použitie zápaliek alebo zapaľovača.
  • Piezo zapaľovanie – Funguje na princípe kresadla, nie sú potrebné žiadne batérie.
  • Osvetlenie – Lepšie plynové grily majú podsvietené ovládacie gombíky, niektoré majú dokonca osvietenú aj grilovaciu plochu.
  • Zadný horák – je súčasťou drahších a veľkých grilov a slúži predovšetkým pri ražnení.
  • Otáčací ražeň s motorom – Slúži na pohodlné ražnenie najčastejšie hydiny.
  • Nezávislé grilovacie komory – Veľké plynové grily môžu mať úplne oddelené grilovacie komory. V jednej tak napríklad môžete ražniť a v druhej pripravovať zeleninu. Výhodou sú úplne oddelené teploty a nemiešanie chutí aj vôní.
  • Špeciálne príslušenstvo – K dispozícii sú wok panvice, držiaky na ryby alebo grilovacie špízy a ďalšie.
  • Držiak PB bomby – Najčastejšie je umiestnený v skrini pod vaňou grilu, alebo zboku grilu.
  • Ochranný obal – Odolný obal na prekrytie grilu slúži na ochranu pri skladovaní grilu vo vonkajších podmienkach.
  • Grilovacie rukavice – Pre vyššiu bezpečnosť pri grilovaní.
  • Grilovacie kliešte – Nevyhnutná pomôcka na obracanie plátkov mäsa alebo zeleniny.
  • Grilovacia zástera – Pretože pri grilovaní sa môžete ľahko zašpiniť.

Bezpečnosť

Manipuláciu s plynom a ohňom neberte na ľahkú váhu, dodržujte všetky bezpečnostné pokyny a pri grilovaní postupujte podľa návodu od výrobca.

  • Propán-butánové fľaše skladujte v dobre odvetrávaných priestoroch, v suchu a mimo obytných miestností.
  • S fľašami je nutné manipulovať opatrne a držať ich vo zvislej polohe.
  • Pred každým použitím skontrolujte uzáver fľaše a tiež prípojku ku grilu. Odporúča sa meniť prívodnú hadicu najdlhšie po piatich rokoch. V prípade častejšieho grilovania a väčšieho opotrebovania častejšie.
  • Gril nesmie byť umiestnený pod prístreškom alebo vo vnútorných priestoroch.
  • Po zapojení fľaše môžete horáky grilu zapáliť, vždy však s otvoreným poklopom.
  • Po ukončení grilovania nezabudnite uzavrieť plynové ventily a odpojte propán-butánovú fľašu.
  • Po vychladnutí všetkých častí gril očistite a uskladnite v suchých priestoroch.

Otázky pri výbere grilu na plyn

Je lepší gril na plyn alebo na drevené uhlie?

Každý preferuje iný spôsob grilovania, pre niektorých je aróma z horiaceho dreveného uhlia nevyhnutnosťou. Nevýhodou je ale zdĺhavý proces pri rozpaľovaní grilu, vyššie nároky na čistenie a vynášanie popola. Grily na drevené uhlie sú tiež obvykle cenovo priaznivejšie. Záhradný plynový gril vyniká jednoduchou obsluhou, reguláciou teploty a absenciou popola. Pokrmy sú tiež zdravšie ugrilované.

Prečo vybrať plynový gril s bočným horákom?

Ide o unikátnu technológiu, pri ktorej dochádza k dokonalému prepečeniu mäsa bez prepaľovania tukov. Horáky sú umiestnené na bokoch grilovacej vane, teda do nich tuk z pokrmu nekvapká. Nevznikajú teda karcinogénne látky a grilovanie je zdravšie. Netvoria sa veľké plamene a jedlo sa nepáli. Tuk a šťavy odtekajú do zbernej nádoby, ktorú možno obvykle ľahko vymeniť alebo vyprázdniť.

Aká je cena plynových grilov a kde kúpiť?

Najlacnejšie plynové grily sa dajú kúpiť od 120 až 200 Euro, sú obvykle malé, majú len základné prevedenie a spracovaním neoslnia. Do 600 Euro už kúpite kvalitné plynové grily, ktoré zvládnu grilovanie veľkej rodiny aj oslavy. 800 Euro a viac stoja tie najlepšie a profi plynové grily, ktoré majú prvotriedne spracovanie, sú veľké a ponúkajú mnoho pokročilých funkcií a prvkov. Najvýhodnejšie kúpite plynový gril v internetových obchodoch, nájdete ich však aj v hobby marketoch typu Hornbach, Obi alebo Mountfield.

Aké sú najlepšie značky plynových grilov?

Medzi najobľúbenejšie značky a výrobcov plynových grilov patrí Campingaz a Weber, tieto značky ponúkajú veľké množstvo kvalitných plynových grilov záhradných aj prenosných. Ďalšími obľúbenými značkami sú Avenberg, Tepro, Hecht, Napoleon, Fieldmann alebo Klarstein. Na menej známe alebo privátne značky plynových grilov môžete naraziť aj v reťaziach typu Lidl alebo Tesco, v tomto prípade si však dôkladne overte kvalitu prevedenia a materiály všetkých komponentov.