Vyberáme najlepší pomalý hrniec

TOP 3 pomalé hrnce

Bionaire CrockPot SCCPBPP 605

Russell Hobbs Maxicook 22750-56

Bionaire CrockPot Saute CSC027X

Pomalý hrniec s kameninovou nádobou, ktorý na trhu patrí medzi najpredávanejšie.Hrniec na pomalé varenie, ktorý zaujme časovačom s odloženým štartom, ale tiež veľkým objemom hliníkové nádoby použiteľné aj na sporáku.Veľký hrniec na pomalé varenie s hliníkovou nádobou vhodnú aj na indukčné sporáky vďaka špeciálnej povrchovej úprave.
+ Kameninová nádoba, časovač+ Časovač, odložený štart, cena+ Aj na indukciu, časovač
- Vyššia cena- Nepoužiteľné na indukciu- Nemožno umývať v umývačke

Orientačná Cena
100,80 €

Orientačná Cena
61,94 €

Orientačná Cena
132,27 €

ZISTIŤ VIAC

ZISTIŤ VIAC

ZISTIŤ VIAC

Pomalý hrniec je ideálny kuchynský spotrebič a riad pre varenie v jednom hrnci. Do jednej nádoby vložíte všetky potrebné suroviny, prístroj zapnete a necháte bez pozornosti variť treba 8 hodín. Nemýľte si ho však s metódou Sous vide. V pomalom hrnci sa varí bez vákuových sáčkov, hoci tieto a tiež multifunkčné hrnce sa s pomalými hrncami dosť prekrývajú. Základným parametrom je objem hrnca. Okrem toho sa môžu hrnce na pomalé varenie líšiť časovačom, kameninovou, keramickou či inú nádobou, alebo tiež možnosťou odloženého štartu. V našom výbere sme dali dohromady najlepšie pomalé hrnce na rok 2020, pričom sme brali ohľad na recenzie, testy a hodnotenia užívateľov.

Najlepšie pomalé hrnce (Test 2020)

VzhľadModelObjem hrncaPríkonČasovačDisplejPovrch nádobyDostupnosť
Bionaire CrockPot SCCPBPP 6055,7 l250 WÁnoÁnoKameninaVIAC INFORMÁCIÍ
Bionaire CrockPot SCV4003,5 l210 WNieNieKeramikaVIAC INFORMÁCIÍ
Russell Hobbs Maxicook 22750-566,0 l200 WÁnoÁnoHliníkVIAC INFORMÁCIÍ
De Gusto WSH-SC3503,5 l200 WNieNieKameninaVIAC INFORMÁCIÍ
Bionaire CrockPot SCCPRC507B4,7 l220 WÁnoÁnoKeramikaVIAC INFORMÁCIÍ
Bionaire CrockPot Saute CSC027X6,0 l250 WÁnoÁnoDuraCeramicVIAC INFORMÁCIÍ
Bionaire CrockPot Saute CSC026X5,0 l220 WÁnoÁnoDuraCeramicVIAC INFORMÁCIÍ
Bionaire CrockPot CSC038X4,5 l160 WNieNieDuraCeramicVIAC INFORMÁCIÍ
Russell Hobbs 24180-563,5 l200 WNieNieKeramikaVIAC INFORMÁCIÍ
Bionaire CrockPot CSC046X2,4 l180 WNieNieKeramikaVIAC INFORMÁCIÍ

Recenzie pomalých hrncov

Bionaire CrockPot SCCPBPP 605

Bionaire CrockPot SCCPBPP 605 recenzie a test

Bionaire crockpot SCCPBPP 605 patrí medzi najobľúbenejšie pomalé hrnce na trhu. Môže za to nielen objem 5,7 litra, ale aj prehľadný návod na použitie či trebárs vyberateľná kameninová nádoba (pozri manuál, v popisoch obchodov je uvedená keramická), ktorú je možné umývať v umývačke a použiť v rúre. Okrem toho sa však pomalý hrniec chváli displejom a časovačom. V návode je tiež priložená kuchárka s receptami.

+ Kameninová nádoba, časovač
Vyššia cena

ZOBRAZIŤ PONUKU

Bionaire CrockPot SCV400

Bionaire CrockPot SCV400 recenzie a test

Ďalšie hrniec na pomalé varenie je Bionaire crockpot SCV400. Ide o pomalý hrniec s keramickou nádobou s menším objemom, ale aj menej funkciami. Aj keď sú programy k dispozícii taktiež len tri, je tento hrniec ochudobnený o časovač a tiež malý displej. Na druhú stranu ide o cenovo dostupnejšie kuchynské vybavenie, ktoré ocenia najmä menej nároční kuchári. Absenciu časovača môžete riešiť dokúpením programovateľné spínacie zásuvky.

+ Keramická nádoba, jednoduchosť
Absencia časovača

ZOBRAZIŤ PONUKU

Russell Hobbs Maxicook 22750-56

Russell Hobbs Maxicook 22750-56 recenzie a test

Russell Hobbs Maxicook 22750-56 je hrniec na pomalé varenie, ktorý je zaujímavý hneď z niekoľkých pohľadov. Za priaznivú cenu zaobstaráte hrniec s objemom 6 litra, čo je nadštandard v tejto cenovej kategórii. Okrem toho je možné využiť nielen časovač a udržanie teploty, ale aj odložený štart. Zaujímavosťou je vnútorná hliníková nádoba (s antiadhézny úpravou), ktorá je vhodná aj pre ohrievanie na sporáku (plynovom i elektrickom variči).

+ Časovač, odložený štart, cena
Nepoužiteľné na indukciu

ZOBRAZIŤ PONUKU

De Gusto WSH-SC350

De Gusto WSH-SC350 recenzie a test

Pomalý hrniec s kameninovou nádobou De Gusto WSH-SC350 je nezvyčajný nízkou cenou vzhľadom k použitému materiálu vnútornej nádoby. Tá je vyberateľná a možno ju použiť na dopekanie v rúre ako samostatnú zapekaciu misu. Aj s ohľadom na malý objem 3,5 litra tu nenájdeme časovač ani displej.

+ Cena/výkon, kameninová nádoba
Bez časovača

ZOBRAZIŤ PONUKU

Bionaire CrockPot SCCPRC507B

Bionaire CrockPot SCCPRC507B recenzie a test

Pomalý hrniec Bionaire crockpot SCCPRC507B má keramickú nádobu s objemom 4,7 litra, čo postačí na akékoľvek základné jedlo pre celú rodinu, pričom nádobu je možné umývať v umývačke. Časovač je možné nastaviť až na 20h a po uplynutí času hrniec udržuje teplotu. Podľa skúseností niektorých používateľov sa pokrievka kolíše v drážke, plní kondenzovanú vodou a tá preteká. Môže to však byť spôsobené nesprávnym používaním.

+ Displej s časovačom, funkcia udržiavania teploty
Nič zásadné

ZOBRAZIŤ PONUKU

Bionaire CrockPot Saute CSC027X

Bionaire CrockPot Saute CSC027X recenzie a test

Už na prvý pohľad je pomalý hrniec Bionaire crockpot Saut CSC027X odlišný od ostatných v tomto výbere. Odlišnosť tohto hrnce na pomalé varenie tkvie najmä v liatinovej nádobe s povrchom DuraCeramic, vďaka ktorej je možné nádobu používať v rúre aj na ľubovoľnom sporáku (vrátane indukčného). Objem nádoby je taktiež nadštandardné, lebo činí 6 litrov a ak nájdete miesto v chladničke, možno skladovať aj tam.

+ Aj na indukciu, časovač
Nemožno umývať v umývačke

ZOBRAZIŤ PONUKU

Bionaire CrockPot Saute CSC026X

Bionaire CrockPot Saute CSC026X recenzie a test

Pomalý hrniec Bionaire crockpot Saut CSC026X poteší hliníkovou nádobou s možnosťou použitia aj na rôznych typoch sporákov. Povrchová úprava DuraCeramic sľubuje jednoduchšie čistenie, väčšiu odolnosť proti poškriabaniu alebo 4x pevnejšie povrch, než má známy teflón. Jej nevýhodou je nutnosť ručného umývania. Inak tu nájdete časovač, udržiavanie teploty, ale aj poriadny objem 5 l.

+ Časovač až do 10 hodín
Nemožno umývať v umývačke

ZOBRAZIŤ PONUKU

Bionaire CrockPot CSC038X

Bionaire CrockPot CSC038X recenzie a test

Bionaire crockpot CSC038X je hrniec na pomalé varenie, ktorý využíva liateho hliníka. Práve ten a povrchová úprava DuraCeramic umožňuje používať vnútornú nádobu aj na sporákoch či v rúre. Tento konkrétny model však vyniká veľmi nízkym príkonom, ktorý je púhych 160 W. Aj napriek tomu je však vnútorná nádoba veľmi priestranná, pretože sa do nej vlezie 4,5 litra. Celkovo hrniec vyniká jednoduchosťou.

+ Úsporný, povrchová úprava DuraCeramic
Nemožno umývať v umývačke

ZOBRAZIŤ PONUKU

Russell Hobbs 24180-56

Russell Hobbs 24180-56 recenzie a test

Pomalý hrniec s keramickou nádobou Russell Hobbs 24180-56 sa radí medzi menšie hrnce na pomalé varenie s objemom 3,5 litra. Okrem atraktívne nízke ceny s odlišuje originálny možnosťou písať kriedou na vonkajší povrch. Môžete tak napísať koniec varenie, aké jedlo v ňom varíte alebo čokoľvek vás napadne. Odlišné sú aj rozmery, v ktorých sa líši tým, že je úzky a vysoký.

+ Popisovateľný povrch, nízka cena
Absencia časovača

ZOBRAZIŤ PONUKU

Bionaire CrockPot CSC046X

Bionaire CrockPot CSC046X recenzie a test

Najmenší pomalý hrniec v našom výbere je Bionaire crockpot CSC046X. Kvôli svojmu objemu iba 2,4 litra je vhodný pre veľmi nenáročné kuchára, napríklad jednotlivca. K dispozícii sú tri základné režimy varenie/ohrievanie. Aj cez malý objem vnútornej keramickej nádoby má tento pomalý hrniec pomerne vysoký príkon. Praktické ale je, že keramická nádoba sa hodí na použitie v mikrovlnnej i klasickej rúre.

+ Cena/výkon, keramická nádoba
Malý objem vnútornej nádoby

ZOBRAZIŤ PONUKU

Ako vybrať pomalý hrniec

Hrniec na pomalé varenie sa radí medzi elektrické hrnce a skladá sa z troch častí – elektrický spodný kotol (zaisťuje ohrev zospodu, po stranách a udržiavanie nastavenej teploty), ďalej vnútorná varná nádoba (kameninová nádoba, je možné vložiť napríklad do chladničky) a pokrievka, ktorá je spravidla vyrobená z odolného skla. Často sa navyše prelína s multifunkčnými a sous vide hrnci, takže je potrebné strážiť špecifikácia jednotlivých produktov. Pri výbere je dôležitý najmä objem a materiál vnútornej nádoby, prítomnosť časovača a ďalších funkcií.

Výhody pomalého hrnce sú:

  • Jednoduchá príprava – pomalý hrniec možno nechať bez dozoru, stačí vložiť ingrediencie a nechať variť.
  • Nízka spotreba – nielen voči varenia na viacerých platniach, pomalé hrnce majú aj nízky príkon a napriek tomu, že varíte dlhšie, stále usporíte energiu.
  • Zachovanie živín – pomalé varenie pri nízkej teplote nezničí toľko vitamínov alebo napríklad korenia, ideálne pre zdravú výživu a gurmánov.
  • Výraznejšia chuť a šťavnatosť – vôňa majú čas sa premiešať, tekutiny sa nevyparuje a pri nízkej teplote potraviny nepřesušují, čo je ideálne pre prípravu mäsa.

Objem vnútornej nádoby

Výhoda pomalých hrncov je to, že do jednej nádoby stačí vložiť niekoľko surovín, načo sa budú tieto suroviny variť treba osem hodín. Preto platí, že čím je vnútorná nádoba väčšia, tým väčšie množstvo surovín môžete upravovať, čo sa hodí najmä pri záujmu o varení väčšieho objemu pokrmov, mäsa (napríklad kačica vcelku) alebo vývaru. Výhodou je tiež oválny tvar, ktorý je vhodný na prípravu kuraťa.

Obvyklé hodnoty objemu vnútorných nádob sa pohybujú od 2 až po 8 alebo viac litrov, štandardom však je objem okolo 4-6 litrov, čo hrubo zodpovedá 3 až 8 porciám. Pri výbere berte tiež do úvahy, že vnútorná nádoba musí byť zaplnená z jednej polovice až z troch štvrtín objemu.

Materiál vnútornej nádoby

Materiál vnútornej vrstvy hrnca má pri pomalom varení dôležitú úlohu. Ide o nepriľnavosť, distribúciu tepla, možnosti údržby, nehovoriac o možnom použití vyberateľné vnútorné nádoby na sporáku (DuraCeramic od Bionaire dokonca indukčným) či v rúre.

Medzi vhodné materiály patrí:

  • Pomalý hrniec s keramickou nádobou – keramika je u lacnejších hrncov, odolná a vhodná na dusenie, dobre vedie a drží teplo.
  • Pomalý hrniec s kameninovou nádobou – drahšie vylepšená keramika, nádoba z kameniny je hygienická, ľahko umývateľná, má dobrú nepriľnavosť a odolnosť.

Liatina, liaty hliník, je zase skvelý v tom, že vďaka použitiu tohto materiálu je možné vnútornú nádobu umiestniť aj na sporák, čo v prípade kameninovej nádoby nie je možné. Teflon nájdete skôr u multifunkčných hrncov.

Všeobecne je nutné venovať pozornosť príručkám a špecifikáciám výrobcu, pretože tí sa snaží o vybavení odolnými materiály s možnosťou umývanie v umývačke a podobne, takže tieto popísané vlastnosti sú skôr orientačné.

Príkon

Veľkou výhodou pomalých hrncov je nízka spotreba elektrickej energie, a to napriek tomu, že sú v prevádzke niekoľko hodín. Okolo 200 až 250 Wattov sa pritom pohybuje väčšina pomalých hrncov, ktoré sú na trhu. Výnimkou sú napríklad pomalé hrnce určené pre tepelnú úpravu s názvom Sous Vide, ktoré sú na spotrebu elektriny náročnejšie. Podľa vyššie príkonu môžete odlíšiť aj multifunkčné hrnce s možnosťou pomalého varenia, ktoré majú príkon omnoho vyšší (typicky 1500 W).

Ovládanie prístroja

Ovládanie pomalého hrnca môže byť manuálne s gombíkmi alebo digitálny, kedy je možné na displeji kontrolovať zadané hodnoty a ďalšie údaje o varení, napríklad zostávajúci čas. Príliš možnosťou nastavenia vám pomalý hrniec neponúkne, zvyčajne ide o tri režimy a všetko sa točí okolo nastavenie teploty, časovača a udržiavaním teploty po dovarení.

Prívodný kábel

Vzhľadom na to, že pomalý hrniec bude po väčšinu času umiestnený na kuchynskej linke, kde je k dispozícii dostatok zásuviek, nie je potrebné, aby mal pomalý hrniec k dispozícii dlhý prívodný kábel. Preto možno očakávať káble od pol metra až do metra a pol. Niektoré značky svoje produkty konštruujú s odnímateľným prívodným káblom, čo je veľmi praktické najmä pri skladovaní prístroja.

Funkcie a doplnky

Pomalé hrnce majú všetky v základe tri základné funkcie – prihrievania pokrmov a varení na nízky a vysoký výkon. Čo ďalšie ponúknu?

  • Časovač – zaistí vypnutie hrnca po nastavenej dobe, zostávajúci čas zobrazuje displej.
  • Odložený štart – umožňuje plánovať varenie, napríklad v čase, keď ste v práci.
  • Udržiavanie teploty / ohrievanie – súvisí s časovačom, po vypnutí varenia sa prepne do režimu ohrevu a zaistí ideálnu teplotu pre servírovanie teplého jedla.
  • Displej – môže zobrazovať zostávajúcu dobu prípravy jedla a umožniť ovládanie hrnca.

Niektoré zariadenia sú aj s ďalšími funkciami, avšak spravidla ide o rôzne kombinácie nastavenia teplôt a časov varenia.

Výrobcovia a značky pomalých hrncov

Pomalý hrniec sa originálne volá Crock-Pot, o čom svedčí aj väčšina produktov v našom výbere. Avšak je možné stretnúť sa aj s názvami ako je Slow cooker a podobne. Medzi najznámejšie výrobca pomalých hrncov na trhu patrí Bionaire, Russel Hobbes, Klarstein či trebárs Profi Cook.

Bionaire – Táto značka je charakteristická originálnymi pomalými hrnci Crock-Pot. V sortimente ich je celý rad, od najmenších a najmenej výkonných, až po tie takmer profesionálne.

Russel Hobbes – V kategórii pomalých hrncov je charakteristická veľmi nízkymi cenami, ale napriek tomu kvalitnými pomalými hrnci, spravidla však so základnými funkciami.

Otázky pri výbere hrnca na pomalé varenie

Čo je pomalé varenie a sous vide?

Hrniec na pomalé varenie a sous vide sú dve odlišné veci. U oboch sa síce pokrm pripravuje pri nízkej teplote v jednom hrnci, avšak sous vide funguje na princípe vákua – potraviny sa vloží do fólie či vrecka a následne do vodného kúpeľa v hrnci. Pre pomalý hrniec je špecifické, že pracuje pomaly a pokrm pripraví zhruba medzi 3 až 10 hodinami pri teplote 95 °C.

Prečo vybrať pomalý hrniec s časovačom?

Výhoda pomalého hrnca s časovačom spočíva nielen v možnosti nastaviť si, kedy sa má vypnúť a (v prípade niektorých modelov) následne prejsť do režimu ohrevu, čím udrží jedlo dostatočne teplé, ale aj v možnosti odsunutého štartu, čo umožňuje lepšie plánovať varenie napríklad s ohľadom na čas, kedy prídete z práce.

Aký je najpredávanejší pomalý hrniec?

Medzi najpredávanejšie pomalé hrnce patria tie od značky Bionaire (nájdete aj pod označením CrockPot). Z ďalších obľúbených značiek a výrobcov hrncov na pomalé varenie možno spomenúť Russel Hobbs, alebo tiež Profi Cook. Pomalý hrniec má aj Lidl so značkou Silvercrest.

Ako variť v pomalom hrnci?

Varenie v pomalom hrnci je jednoduché. Nakrájané suroviny sa vloží do hrnca a zvolí požadovaný program. Elektrický hrniec sa potom postará o prípravu pokrmu, pričom varenie trvá približne 4 až 10 hodín.

Pomalý hrniec – recepty

Varenie v pomalom hrnci umožňuje prípravu pokrmov pri procese varenia, kedy nestrácajú dôležité živiny, vitamíny a minerály.

V hrnci na pomalé varenie môžete pripraviť omáčky, vývary, rôzne druhy mäsa, ale aj obyčajnú zeleninu, cestoviny a dokonca dezerty.

Urobte si v pomalom hrnci hovädzí guláš, bravčové plátky, tekvicovú polievku, domáci slivkový lekvár, dusené hovädzie na zelenine a šampiňónoch, sviečkovú na smotane, alebo napríklad mrkvový koláč. Recepty pre pomalý hrniec a ďalšiu inšpiráciu nájdete napríklad na toprecepty.cz. Niektoré manuály potom obsahujú tiež recepty pre daný hrniec.