Najlepšie kávy 2021 (Test)

TOP 3 kávy z hodnotení a recenzií

Lavazza Qualitá Oro

Illy Espresso Classico

Gourmet Káva Kuba Lavado

Kvalitná zrnková káva s ocenením Produkt roku kombinuje šesť odrôd kávy arabika zo Strednej a Južnej Ameriky. Je stredne pražená a má intenzívnu chuť aj arómu. Vhodná je pre prípravu všetkých druhov káv, ktorým dodá ovocné tóny kvetín.Stredne pražená mletá káva je ideálna na espresso, cappuccino i latte macchiato. Má typickú vyváženú a silnú chuť s arómou kvetov, čokolády i karamelu. Dodávaná je v praktickej plechovej dóze, ktorá udrží dobre arómu.Zrnková káva 100% Arabiky odrody Bourbon má stupeň praženia City+ a samotná zrná pochádzajú z Kuby. Má nezameniteľnú jemnú a sladkú chuť s nulovou aciditou, ktorú dopĺňajú tóny horkej čokolády, karamelu a orechov.

Orientačná Cena
12,30 €

Orientačná Cena
6,60 €

Orientačná Cena
5,48 €

ZISTIŤ VIAC

ZISTIŤ VIAC

ZISTIŤ VIAC

Káva patrí k najrozšírenejším a najobľúbenejším nápojom po celom svete a pripravuje sa na desiatky spôsobov. Základ tvorí zrnková káva, z ktorej sa procesom vyrába instantná káva (rozpustná). Nepražená zelená káva má úplne odlišnú chuť, zatiaľ čo cibetková káva patrí k tým najdrahším a najlepším kávam na svete. Kvalitná a dobrá káva je do veľkej miery závislá na chutiach každého jedinca a jej správnej príprave, aj cez to sa však dá najkvalitnejšia káva od menej kvalitné poznať podľa určitých kritérií. V našom výbere sme dali dohromady najlepšie kávy pre rok 2021, pričom sme brali ohľad na recenzie, testy a hodnotenia užívateľov.

Najlepšia zrnková káva

VzhľadModelDruhPôvod zŕnChuťHmotnosťDostupnosť
Lavazza Qualitá Oro100 % ArabicaStredná a Južná AmerikaTóny ovocia a kvetín1000 gVIAC INFORMÁCIÍ
DeLonghi Kimbo Espresso Classic40 % Arabica, 60 % RobustaStredná a Južná AmerikaTóny korenia, karamelu, čokolády1000 gVIAC INFORMÁCIÍ
Pellini Top Arabika100 % ArabicaLatinská AmerikaTóny čokolády, ovocia, medu1000 gVIAC INFORMÁCIÍ
Vergnano Espresso Bar80 % Arabica, 20 % RobustaStredná Amerika, AfrikaOvocné tóny1000 gVIAC INFORMÁCIÍ
Lucaffé Mr. Exclusive100 % ArabicaStredná a Južná AmerikaTóny karamelu, kvetín, orechov1000 gVIAC INFORMÁCIÍ

Najlepšia mletá káva

VzhľadModelDruhPôvod zŕnChuťHmotnosťDostupnosť
Lavazza Dek100 % ArabicaÁzie-250 gVIAC INFORMÁCIÍ
Illy Espresso Classico100 % ArabicaStredná a Južná Amerika, India, AfrikaTóny kvetín, čokolády, karamelu250 gVIAC INFORMÁCIÍ
Dallmayr Prodomo100 % ArabicaEtiópia, Ázie, Stredná Amerika, AfrikaTóny kvetín500 gVIAC INFORMÁCIÍ

Najlepšia pražená káva

VzhľadModelDruhPôvod zŕnChuťHmotnosťDostupnosť
Upraženo Brazil Pink Star100 % ArabicaBrazíliaČokoládová, oriešky, slivky, jablká125 - 1000 gVIAC INFORMÁCIÍ
Gourmet Káva Kuba Lavado100 % ArabicaKubaHorká čokoláda, karamel, oriešky250 - 1000 gVIAC INFORMÁCIÍ
Zlaté Zrnko Káva Emílie100 % ArabicaBrazíliaLieska, orechy, pečený chleba200 - 1000 gVIAC INFORMÁCIÍ

Najlepšia instantná káva

VzhľadModelDruhPôvod zŕnChuťHmotnosťDostupnosť
Davidoff Espresso 57 instant100 % ArabicaStredná a Južná AmerikaTóny čokolády100 gVIAC INFORMÁCIÍ
Cafédirect BIO100 % ArabicaPeru, Bolívia, Honduras, Mexiko-100 gVIAC INFORMÁCIÍ

Ako vybrať kávu

Každý milovník kávy by si mal pred jej kúpou dôkladne prečítať informácie, ktoré k nej výrobca alebo predajca uvádza. Prvým krokom je výber odrody, Arabica má príjemnú arómu s jemne kyslou chuťou, Robusta obsahuje viac kofeínu a je horkejšia. Obľúbené sú aj zmesi oboch odrôd. Káva sa predáva vo forme celých zŕn alebo v namletej podobe. Chuť kávy najviac ovplyvňuje intenzita praženia, hrubosť namletia či čerstvosť, ktorá závisí aj od kvality obalu. Krajina pôvodu aj nadmorská výška o káve tiež mnohé napovie, rovnako tak ako certifikácie od overených asociácií, ktoré podčiarkujú kvalitu kávy.

Druhy kávy

Káva je získavaná z dvoch rôznych odrôd kávovníka, pričom medzi oboma odrodami sú značné rozdiely. (zdroj: coffeespot.cz)

Arabica

Je najobľúbenejším druhom kávy pochádzajúce z kávovníka arabského a tvoriaci 70% svetovej produkcie kávy. Pestuje sa predovšetkým v Južnej a Strednej Amerike a v oblastiach severovýchodnej Afriky vo vyšších nadmorských výškach. Jej pestovanie je náročné, rastlina nie je odolná proti škodcom.

Zrelé plody z kríkov odpadávajú a ľahko dochádza k znehodnoteniu. Arabika je delená na ďalší odrody, ktorých je viac ako 80. Medzi najznámejšie patria odrody Typica, Bourbon, Catuai, Caturra, Maragogype, Mundo Novo či Catimor. Natrafíte buď na zmesi Arabiky alebo na jednodruhovou kávu, to však skôr v špecializovaných obchodoch. Náročnosť pestovania sa odráža vo vyššej obstarávacej cene.

  • Má intenzívnu, jemne kyslú chuť a príjemnú arómu, vďaka vyššiemu obsahu cukru, tukov a vitamínov.
  • Je možné vyberať z pestrej ponuky chutí a aróm, pripomínajúce bylinky, čokoládu, ovocie, korenia alebo kvety.
  • Obsahuje dvakrát až trikrát menej kofeínu než Robusta (1,2 až 1,5%).
  • Pestuje sa v nadmorskej výške 600-2200 metrov.
  • Kávovník arabský plodia až po piatich rokoch.
  • Káva je zbieraná ručne z dôvodu opadávanie bobúľ z kríkov.
  • Zrnko je pretiahnuté a plochejšie, ryha je zakrivená.
  • Jej najväčším producentom je Brazília, na druhom mieste je Kolumbia.

Robusta

Jej pestovanie je menej náročné, preto je lacnejšia ako Arabica. Kávovník robusta (robustný) je odolnejší voči škodcom a plesniam a nie je náročný ani na nadmorskú výšku. Viac mu však vyhovuje vlhké a teplé podnebie v nížinách. Kávové zrná z neho samovoľne neopadávajú, preto je pre zber možné použitie strojov. Robusta je vhodná do zmesí, najčastejšie na prípravu silného espressa.

  • Je známa pre svoju horkú a výraznú chuť.
  • Má vysoký obsah kofeínu, 2x až 3x vyššie ako Arabica (2,2 až 2,7%).
  • Pestuje sa v nadmorskej výške 0-800 metrov vo vlhkejšom a teplejšom podnebie.
  • Kávovník statný plodí už po 2-3 rokoch.
  • Zber je možný aj za pomoci strojov.
  • Zrnko je menšie a guľatejší, ryha je rovná.
  • Najviac sa pestuje vo Vietname.

Zmesi

Zmiešaním Arabiky a Robusty vzniká vyvážená chuť oboch odrôd. Najčastejšie má väčší podiel v zmesi Arabika, Robusta je obsiahnutá z 10 až 40%. Robusta káve dodáva pevnú creme a intenzitu, čo je dôležité predovšetkým u káv pripravovaných s mliekom (cappuccino, caffe latté). Stretnete sa tiež sa zmesami niekoľkých odrôd arabiky, čím často docieli dokonalé vyváženosti.

Špeciálna káva

Arabica a robusta sa ďalej rôzne upravujú, čím vznikajú špeciálne kávy. Pomerne nevšedná je potom cibetková káva alebo slonia káva.

Káva bez kofeínu

Bezkofeínová káva sa vyrába z odrôd Arabica aj Robusta, pričom výrobcovia z kávy odstráni kofeín rôznymi procesmi. Je vhodná pre osoby, ktoré kofeín z určitého dôvodu nesmie konzumovať. Dekofeinizácia sa vykonáva u zelených zŕn pred pražením. Podľa európskej legislatívy nesmie zrnková bezkofeínová káva obsahovať viac ako 0,1 % kofeínu a maximálne 0,3 % pri káve instantné.

  • Chemický proces odstránenia kofeínu – Lacnejší spôsob. Môže ovplyvniť výslednú chuť kávy kvôli chemikáliám, ktoré v nej zostanú. Existujú tri metódy, pomocou Etyl acetátu, oxidu uhličitého alebo s použitím metylénchloridu.
  • Švajčiarsky vodný proces – Zo zŕn dlhodobo máčaných vo vode sa uvoľňuje kofeín. Voda sa prefiltruje cez uhlík, ktorý vstrebáva kofeín, ale často bohužiaľ aj arómu.

Zelená káva

Jedná sa o nepražené kávové zrná. Chuť sa zďaleka nepodobá praženej káve, ale skôr zelenému čaju, orieškom, maku alebo cereáliám. Zelené zrná sú tvrdá, a preto sa zvyčajne predávajú zomletá. Jedná sa o zdravší variantu kávy a pije sa pri chudnutí, pretože má dobrý vplyv na metabolizmus a zabraňuje vstrebávaniu cukrov. Môže pôsobiť ako prevencia proti srdcovým chorobám alebo cukrovke. Nedáva sa do kávovaru, ale lúhuje sa v horúcej vode ako čaj. Rovnako ako pražená káva obsahuje kofeín, ktorý má povzbudzujúce účinky.

Výberová káva

Výberová káva by mala byť najlepšia zrnková káva do kávovaru, ktorú si môžete bežne zaobstarať. Objektívne žiadne parametre spĺňať nemusí, musí však mať minimálne 80 bodov na 100 bodovej škále subjektívneho hodnotenia, ktoré je najčastejšie Cup of Excellence a v slovenčine sa mu hovorí “cupingové skóre”.

Výberová káva by mala mať dohľadateľné informácie o krajine i regióne, kde boli zrná vypestované, o odrode, metóde spracovania, dátumu zberu aj dátumu praženie a ďalšie informácie. Výberová káva je drahá káva, ak sa teda dostanete k podozrivo lacné zrnkové výberové káve, zvýšte svoju pozornosť a zisťujte si ďalšie informácie. Častým nešvárom býva dlhá doba od praženia, ktorá prirodzene znižuje kvalitu kávy.

Cibetková káva

Ide o vzácnu kávu, ktorej základ tvorí trus cibetky palmové nazývané aj ako ovíjač skrvnitý. Pochádza z Filipín, dnes však žije takmer v celej Ázii, v Afrike aj v južnej Európe. Je mäsožravcov, napriek tomu si rada pochutí na kávových boboch, zje z nich sladkú šupku a zrná prehltne bez porušenia. Vyberá si len zrelé bobule.

V žalúdku cibetky neporušená kávové zrná fermentujú spolu s ďalšími snědenými potravinami, čo finálnemu produktu dodáva originálnu chuť a vôňu. Po zozbieraní trusu sa zrná dôkladne umyjú, vysuší a upražia ako klasická káva. Zrná kvasená v žalúdku cibetky sú po praženie olejnatějšie. Ľudia často popisujú chuť podobnú horkej čokoláde, karamelu či slivkám. Cibetková káva je označovaná indonézskym názvom “Kopi Luwak”, má vysokú obstarávaciu cenu a narazíte na ňu zriedka.

Slonia káva

Nazýva sa ako Black Ivory Coffee. Princíp je rovnaký ako u cibetkové kávy, líšia sa iba spôsobom trávenia zŕn, pretože je slon na rozdiel od cibetky bylinožravec. Čerstvá káva je po vymytí, usušení a upražení veľmi jemná s tónmi muškátu a čokolády. Obstarávacia cena je veľmi vysoká, približne 2000 € za kilogram. Stretnete sa s ňou napríklad v luxusných ázijských hoteloch.

Forma kávy

Na trhu sú mimo zrnkovej a mletej kávy aj ďalšie formy, ovplyvňujúce kvalitu kávy a rýchlosť prípravy nápoja.

Zrnková káva

Jedná sa o základnú variantu, ktorá je po upražení vložená do finálneho obalu. Každý si ju môže zomlieť sám podľa preferované hrubosti. Čerstvo namletá káva nie je zvetralá a je v nej zachovaná aróma a chuť. Nevýhodou je časová náročnosť prípravy kávy a nutnosť obstaranie kvalitného mlynčeka, ktorý musí byť tiež správne nastavený. Starosti sa zrnkovou kávou odpadajú, pokiaľ ju používate v automatickom kávovare, ktorého súčasťou je aj mlynček na kávu.

Mletá káva

Po upražení sa rovno melie v rôznych hodnotách hrubosti. Výhodou je rýchla príprava kávového nápoja, môže však čiastočne stratiť vôňu a chuť pri nesprávnom skladovaní. Pri nákupe mletej kávy je nutné sledovať hrubosť namletia, lebo každý spôsob prípravy vyžaduje inú hrubosť. Bežne však narazíte na kávu jemne namletú na prípravu v kávovare.

Instantná káva / rozpustná káva

Vyrába sa metódou sušenia extrahovaných pražených a mletých zŕn. Silný extrakt sa z teploty okolo 100 °C schladí na 4 °C, čo má vplyv na kvalitu kávy. Nasleduje sušenie. Vo finálnom spracovaní vznikne prášok, ktorý sa po zaliatí vodou úplne rozpustí, bez toho, aby vznikali usadeniny na dne. Iná metóda využíva hlboké zmrazenie extraktu na -40 °C, pri ktorom vzniká granulát. Tento spôsob výroby je nákladnejšie, káva si však zachová viac aróma.

Instantná káva sa často chemicky aromatizuje, aby sa podobala viac zrnkovej káve. Predáva sa aj na porcie v malých vrecúškach a jej obstarávacej ceny sú nízke, jej obľuba je vďaka jednoduchej príprave. Najlacnejšie instantnej kávy môžu obsahovať nekvalitné nedozreté zrna, pleseň a môže byť napadnutá aj hmyzom.

Kapsule a E.S.E. pody

„Easy serving espresso” vyjadruje papierový sáčok naplnený porciovanou kávou, podobne ako u čajov. Má okrúhly tvar a vkladá sa do vhodného kávovaru. Plastové alebo hliníkové kapsule sú určené pre špeciálne kapsľové kávovary, tie sa vyrábajú v rôznych príchutiach kávy, v bezkofeínovej variante alebo v podobe horúcej čokolády. Väčšina kapsúl je recyklovateľná a výhodou týchto káv je jednoduchá príprava.

Vlastnosti kávy

Za dokonalosťou vášho šálku kávy stojí niekoľko zásadných vlastností.

Obsiahnuté látky a účinky na zdravie

Káva obsahuje množstvo prospešných látok. Najvýznamnejšou látkou je alkaloid kofeín s povzbudzujúcimi účinkami. Ďalej obsahuje ďalších 200 rôznych látok, napríklad sacharidy, bielkoviny či veľa minerálnych látok, vrátane draslíka, železa, fosforu, horčíka alebo vápnika. V káve nájdeme tiež kyseliny, polyfenoly či vitamíny.

  • Zlepšuje výkon mozgu – Kofeín je najvyužívanejšie nootropikum a pôsobí proti únave, jedná sa o tolerovanou návykovú látku. Odporúčaná denná dávka sa pohybuje okolo 300 mg denne, čo je asi 4 až 6 šálkov kávy. Pri príprave kávy sa začne uvoľňovať až po cca 11 sekundách, najmenej je ho teda v ristrettu a v espresse, aj keď sú tieto kávy chuťovo výraznejšie. Naopak najviac kofeínu je v káve pripravovanej vo french presse, kde sa namletá zrna lúhujú niekoľko minút.
  • Pôsobí proti astme – Zaslúžia sa o to aromatické výpary z kávy.
  • Zlepšuje výkon u vytrvalostného typu športu – Piť sa má však iba malé množstvo, ktoré nedehydratuje telo.
  • Podporuje trávenie – Vďaka zvyšovanie vylučovanie žalúdočnej kyseliny.
  • Chráni telo pred šírením voľných radikálov – Zaisťujú to obsiahnuté antioxidanty.
  • Priaznivo pôsobí pri Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe.

Aj keď je káva skôr zdraviu prospešná, môže pri dlhodobej konzumácii väčšieho množstva spôsobovať nervozitu, nespavosť, podráždenosť, nepravidelnú srdcovú činnosť, psychomotorický nepokoj a ďalšie. Každé telo reaguje na pitie kávy inak.

Káva v tehotenstve

Mnohí si myslia, že sa káva pri dojčení alebo v tehotenstve nesmie piť vôbec. Jeden až dva šálky denne bábätku však neškodí. Je ale potrebné strážiť prísun kofeínu, ktorý by mohol vo veľké množstvo v začiatku tehotenstva spôsobiť aj potrat. Maximálny denný prísun kofeínu by mal byť 150-200 mg a lepšie je ho rozdeliť do dvoch šálkov. Veľa mamičiek radšej nakoniec volí kávu bez kofeínu. (zdroj: belenka.cz)

Kvalita

Najlepšia zrnková káva je všeobecne z prvého sezónneho zberu, kedy má nižší obsah kofeínu. Farmári ju môžu nazývať aj ako výberovú kávu. Takáto káva by mala vždy uvádzať jasný pôvod vrátane oblasti, mala by byť čerstvá, správne upražená, dostatočne udržiavaná a mala by prejsť testom kvality.

Takýto test zrnkovej kávy je hodnotený podľa vône a chuti (cuppingové skóre), pričom výberová káva by mala v teste mať minimálne 80 bodov. Ďalej by sa mali na jej obale uvádzať informácie o úrode, o farmári, o konkrétnej odrode kávy a nevyhnutnosťou je tiež dátum praženia. Káva je dnes oceňovaná tiež mnohými rôznymi certifikáciami.

  • UTZ, Bird friendly – Značí udržateľné poľnohospodárstvo šetrné k životnému prostrediu.
  • Fair Trade – Zameriava sa na spravodlivé platobné podmienky pre pracovníkov na farmách.
  • Direct Trade – Označuje sa tak káva, ktorú kupuje pražiareň priamo od farmára.
  • Rainforest Alliance – Dohliada na udeľovanie certifikáciou farmám produkujúce tropické plodiny.
  • The Italian Coffee Academy – Certifikát udelený talianskou akadémiou preverujúca akosť kávy.
  • SCA CR (Specialty coffee association Costa Rica) – Zameriava sa na výberovú kávu a hodnotia jej vlastnosti.

Chuť

Z každého druhu kávy je cítiť niečo iné ako po čuchu, tak chutí, aj keď nie je káva chemicky dochucovaná. Je to dané odrodou, krajinou pôvodu, nadmorskou výškou, zložením pôdy i spôsobom praženia. Rôzne kávy z jednej krajiny pôvodu majú proti podobnú chuť. Niektorí výrobcovia chuť a vôňu popisujú na obale.

  • Čokoláda – Jej tóny má často káva z Latinskej Ameriky.
  • Karamel – Jeho nádych nájdete v káve z Peru alebo iných juhoamerických kávach.
  • Oriešky – Často ich môžete cítiť z kvalitnej kávy zo Strednej alebo Južnej Ameriky.
  • Kvety – Spolu s citrusy sú špecifické pre kávu z Etiópie.
  • Korenie – Je špecifické pre ázijské kávy.
  • Ovocie – Je cítiť z káv z afrického kontinentu, Indonézie alebo z Južnej Ameriky.
  • Drevo – Pocítite ho napríklad z kubánskej kávy spolu s tabakom.

Čerstvosť

Zistiť dobu od praženia až po nákup sáčku nie je jednoduché predovšetkým u lacnejších káv. Zisťovať by ste ju mali u zrnkovej kávy, ktorú pred prípravou sami nameliete, pričom by ste sa mali vyhnúť kávovým zrnám s dátumom praženia pred viac ako 3 mesiacmi. Čerstvá káva je tak najlepšia z nejakej miestnej pražiarne kávy. Kvalitná zrnková káva si udržuje dlhšie arómu i chuť, mletá káva je stráca veľmi rýchlo. Pokiaľ nie je na obale uvedený dátum praženia, nájdete aspoň minimálne dátum spotreby. Staršie zrná nevonia výrazne, sú mastná, po príprave nepení a idú zle namlieť.

Balenie

Veľkú úlohu v čerstvosti hrá správny obal, mal by byť vzduchotesný s jednocestným ventilom. Z kávy odvádza oxid uhličitý, ale nepúšťa do obalu vzduch. Zipsové zatváranie zvyšuje vzduchotesnosť a navyše je praktické, v kvalitnom obale káva nestráca arómu a neprijíma vlhkosť či okolité pachy.

Krajina pôvodu

Na obale kvalitnej kávy by ste mali nájsť krajinu, kde bola káva pestovaná. Viac ako 60 krajín má na pestovanie kávy dobré podmienky, pričom najväčšími producentmi sú Brazília, Vietnam a Indonézia, ktorí pestujú viac ako polovicu celosvetovej produkcie kávy. Ďalšími významnými vývozcami kávy sú Kolumbia, India, Peru, Etiópia, Mexiko, Guatemala či Honduras.

Cena

Cena kávy nemusí vždy vypovedať nič o jej kvalite. Zaobstarať je možné 100% Arabicu do 4 €, inú za 20 €. Cenu ovplyvňuje nielen spôsob zberu, ale aj certifikácia či spôsob praženia. Všímajte si tiež veľkosti balenia, ktoré sa predáva s gramážou 100 g až 1,5 kg. Kvalitná káva sa zvyčajne predáva v menších baleniach, aby si uchovala čerstvosť, zatiaľ čo menej kvalitnej kávy zoženiete vo veľkom výhodnom sáčku.

  • Cena do 12 € – Spadajú do nej kávy v supermarketoch. Najnižšie ceny má jednodruhová Robusta, o niečo drahšie je zmes 50 % Robusty a 50 % Arabiky. Za 12 € zaobstaráte skôr 100% Arabicu, ktorá často nie je prémiovej kvality.
  • 12 € – 40 € – Za vyššiu cenu sa dá zaobstarať kvalitná 100% Arabica, zelená káva, 250 g výberovej kávy z malých pražiarní či kvalitná káva bez kofeínu. Za túto cenu samozrejme nakúpite aj veľké balenie kávy nižšej kvality.
  • Cena nad 40 € – Za cenu v rádoch tisícov možno kúpiť Arabicu prémiovej kvality s niekoľkými certifikáty, kedy je dôkladne kontrolované každé zrno. V rádu stoviek Eur sa predáva cibetková káva vo väčšom balení a jednoznačne najdrahší je slonia káva, ktorá stojí až 2000 € za 1 Kg.

Stupeň praženia

Pražiarne kávy ponúkajú kávu s rôznymi stupňami praženia. Odvíja sa od doby praženia a teploty v pražičce. Každý stupeň určuje inú farbu a odráža sa aj v chuti a vôni kávy. Praženie sa rozdeľuje do troch základných stupňov, pričom niektoré pražiarne používajú svoje vlastné označenie. Zmesi sa obvykle pražia intenzívnejšie ako jednodruhové kávy.

  • Svetlý stupeň – Praží sa najkratšiu dobu, po ktorú sa cukry sa v káve nestíhajú rozpustiť. Je vhodná na prípravu kávy vo french presse, aeropressu či v moka kanvičke. Svetlo pražená káva vyniká ovocnou vôňou a kyslejšie chuťou.
  • Stredný stupeň – Cukry v zrnách začnú vďaka dlhšiemu praženie karamelizovať. Chuť je preto obohatená a vyniknú aj špeciálne znaky jednotlivých odrôd. Používa sa do prekvapkávače na kávu
  • Intenzívny stupeň – Tmavo upražená káva zostala v pražičce dlhšiu dobu. Chuť je vďaka tomu bohatá, výrazná a plná. Neprehliadnete príjemne horké tóny karamelu, orieškov alebo čokolády. Je to ideálna káva do automatického kávovaru či pákového, ale tiež do moka kanvičky.

Hrubosť namletia

Pre každý spôsob prípravy je vhodná iná hrubosť kávy.

  • Veľmi jemné namletie – Používa sa na prípravu kávy v džezve.
  • Jemné mletie – Mele sa tak zrnková káva na espresso alebo na tureckú kávu.
  • Stredne hrubé namletie – Možno použiť pre kávu pripravovanú v moka kanvičke.
  • Hrubé namletie – Používa sa do překapávacího kávovaru alebo dripperu.
  • Veľmi hrubé mletie – Je vhodné pre použitie do french pressu.

Podávanie kávy

Pre znalcov je dôležité aj správne servírovanie kávy.

  • Správny šálek – Spolu s tanierikom a lyžičkou tvorí základ. Mal by byť pred naliatie kávy nahriaty, aby si čerstvá káva udržala arómu aj penu a nedostala teplotný šok. Najdlhšie si ju uchová v šálku zaobleného tvaru. Najvhodnejším materiálom pre espresso či cappuccino je porcelán kvôli jeho tepelným vlastnostiam.
  • Správne množstvo kávy a vody – Každá káva má svoje pravidlá o množstve obsiahnuté vody a kávy. Napríklad u espressa je to zhruba 7 až 10 g kávy a 30 ml vody.
  • Malý pohárik vody – Neperlivá voda zaisťuje osvieženie chuťových pohárikov, aby ste si kávu viac vychutnali. Neslúži teda k zavodňovanie organizmu.
  • Trstinový cukor – Ak má niekto rád sladkú kávu, mala by sa podávať s kvalitným cukrom.
  • Vyšlehané plnotučné mlieko – V prípade, že potrebujete ku káve mlieko, malo by byť čerstvé a správne nahriate.
  • Sladký doplnok – Mnohí ocenia ku káve sladkú sušienku alebo čokoládu.
  • Nepřebíjet chute – Káva by sa nemala kaziť posypy ako je škorica alebo kakao ako tomu býva u cappuccina. V kaviarňach sa tak má podávať len na vyžiadanie.

Spôsob prípravy

Použitá technika pri príprave kávy zásadne ovplyvňuje kvalitu konečného nápoja.

  • Automatický kávovar – Výhodou je rýchlosť a jednoduchosť prípravy pomocou tlačidiel alebo displeja. Zrnková káva sa sype do vrchnej časti kávovaru, kde je zomletá pomocou integrovaného mlynčeka. U väčšiny kávovarov je možné zvoliť požadovaný druh kávy či intenzitu. Kávovary majú tiež automatické čistenie.
  • Pákový kávovar – Disponuje kvalitnou prípravou kávy s dokonalou chuťou. Nevýhodou je náročnejšia príprava, kedy sa mletá káva vkladá do páky, natlačí sa a až potom sa páka spojí s kávovarom a stlačí sa tlačidlo. Dôležité je zvoliť správne množstvo a vhodnú hrubosť namletia zŕn. Zložité môže byť tiež čistenie všetkých častí kávovaru. Kompenzáciou je však perfektný šálek kávy. Niektoré pákové kávovary sú kompatibilné s kávovými ese pody.
  • Kapsľový kávovar – Vyniká kompaktnou veľkosťou a jednoduchou prípravou bez nebezpečenstva vysypanie kávy. Zaobstarať je možné mnoho príchuťou káv či teplých čokolád. Nevýhodou je vyššia nákupná cena a viac odpadu v podobe kapsúl, ktoré sa však už dajú v mnohých prípadoch recyklovať.
  • Prekvapkávací kávovar – Lacný spôsob prípravy kávy funguje s pomocou filtra, ktorý sa naplní hrubo namletú kávou. Horúca voda pomaly prekvapkáva cez kávu do kanvice naspodku. Výhodou je nepřepalování kávy a vďaka dlhšiemu luhovanie sa uvoľní aj veľké spektrum chutí.
  • Dripper – Jedná sa o lievik s uchom z rôznych materiálov, do ktorého sa vloží filter a položí na nádobu. Káva po zaliatí vodou prekvapkáva priamo do hrnčeka alebo kanvice.
  • Moka kanvička – Konvička sa skladá z troch častí. Spodná časť sa naplní vodou, sitko uprostred kávou a vloží sa do seba. Na spodnú časť sa naskrutkuje vrchná kanvička s komínom. Pri zahrievaní sa vytvára v spodnej časti para a tlak, čím dochádza k transportu vriacej vody komínkom cez mletú kávu do hornej kanvičky. Výhodou je dlhá životnosť a bezporuchovosť, káva sa však ľahko prepáli.
  • French press – Jednoduchý prístroj s nízkou obstarávacou cenou. Do kanvičky sa nasype namletá káva s vhodnou hrubosťou, zaleje sa horúcou vodou a stlačí sa piestom s filtrom. Káva vďaka dlhšiemu luhovanie a absencii varu neprichádza o arómu a prospešné látky. Má vyšší obsah kofeínu.
  • Aeropress – Ďalšie prístroj s piestom a filtrom. Naplnený vodou a kávou sa nasadzuje priamo na šálek alebo kanvicu. Dva plastové valce do seba zapadajú a pri ich stlačení je voda hnaná cez kávu a filter. Výhodou je skladnosť, hmotnosť a jednoduchosť. Je vhodný na cestovanie.
  • Džezva – Do malej kovovej nádoby s držadlom sa nasype mletá káva s cukrom, po naliatí vody sa zahrieva na miernom plameni až do vypenenie. Pena sa odoberie lyžičkou do šálku. Džezva sa ďalej nahrieva až do bodu varu a potom sa začne pomaly liať do šálku. Na prípravu pravej tureckej kávy sa používajú aj iné metódy zahrievania.
  • Preliatie kávy – Klasický turek vzniká preliatím kávy horúcou vodou s teplotou okolo 92-95 °C. Rozpustná káva by sa mala zalievať vodou s maximálnou teplotou 90 °C. Aby usadenina v slovenskom turkovi nedráždila pečeň a žalúdok, odporúča sa zhruba po 4 minútach lúhovania scediť.

História kávy

Káva sa údajne pestovala už v 1. storočí př.n.l. Prvé zmienky pochádzajú z Etiópie, z provincie Kaffa. Obyvatelia Kaffa bobule z kríkov najprv žuvali a až po požiari zistili, že sa po ich zahriatí uvoľní krásna vôňa. Vďaka tomu začali zrna pražiť.

Bojovníkmi alebo obchodníkmi bola káva dopravená do Jemenu a z prístavu Al-Mokh bola dovážaná na Arabský polostrov, neskôr do celého sveta. Práve podľa mena prístavu sa káve už vtedy hovorilo “moka”. Po Jemene a Arabskom polostrove sa začala pestovať na Jáve, Sumatre či Cejlóne. Neskôr sa sadenice kávovníka dostali vďaka moreplavcom aj do Južnej Ameriky.

Otázky pri výbere kvalitné kávy

Je najlepšia zrnková káva do kávovaru?

Najlepšie kávy z kávovaru docielite práve so zrnkovou kávou. Automatické kávovary majú zabudovaný mlynček, vďaka ktorému je každá káva pripravená z čerstvo namletej zrnkovej kávy. S použitím pákového kávovaru je nutné kávu najprv namlieť v externom mlynčeku. Káva do kávovarov musí byť čerstvá a mala by byť upražená intenzívnejšie. Vyniknú príjemne horké tóny, chuť je bohatá a výrazná. Použiť možno espresso zmes či jednodruhovú kávu.

Aký je rebríček najkvalitnejšie kávy?

Výber kvalitných káv sme zahrnuli do nášho článku, ktorý sumarizuje najlepších svetových výrobcov káv aj rôzne druhy. Najkvalitnejšia bežne dostupná káva je odrody Arabica, ktorá sa pestuje ekologicky na kontrolovaných plantážach a u ktorej je starostlivo kontrolovaný celý proces spracovania. Medzi výnimočné a súčasne najdrahšie kávy na svete patrí cibetková káva Kopi Luwak, alebo slonia káva.

Aká je najkvalitnejšia káva na Slovensku?

V dnešnej dobe sa dováža celkom bežne aj na slovenský trh tá najkvalitnejšia káva, ktorá na svete existuje. Určiť jednu značku alebo jeden typ/druh nie je možné kvôli rozdielnym chutiam každého jedinca. Najlepšia káva je však čerstvo pražená, ideálne ak je pražená až na Slovensku. Jej kvalitu významne ovplyvňuje aj proces pred pražením, na ktorý dohliada renomované organizácie uvedené v článku.

Aké sú najlepšie značky kávy?

Medzi najobľúbenejšie značky a výrobcov káv patrí Lavazza, Segafredo, Lucaffé, Mövenpick, Illy, Dallmayr alebo Davidoff. Nenároční spotrebitelia oceňujú tiež Lidl kávu, ktorá sa predáva pod ich privátnymi značkami a má dobrý pomer cena/výkon. Spravidla veľmi kvalitnú kávu má lokálna pražiareň kávy, ktorých je len na našom území niekoľko.

Aká je najlepšia mletá káva na turka?

Vyberajte kvalitnú výberovú kávu s garanciou dobrej chuti a arómy. Sledujte čerstvosť, nemala by byť pražená pred viac ako 3 mesiacmi. Mala by byť svetlo alebo stredne upražená a zomletá najemno, zalieva sa horúcou vodou s teplotou 92 až 95 °C. Kávová usadenina by sa mala po 4 minútach lúhovania scediť, aby nedráždila žalúdok a pečeň.